28. august 2014

Kort om projektet

Huset er tegnet af arkitekt  Mayfinn Norðoy, indehaver af Kontrast arkitekter.

Alt synligt træ i huset bliver udført i drivtømmer fundet på Færøerne. Ikke nok med at huset skal bygges efter gammel Færøsk byggeskik, så skal det også være energivenligt. Tag, vægge og gulv bliver isoleret med min. 200 mm isolering. (Den normale tykkelse i moderne huse, på Færøerne, plejer at være, 200 mm i tag og 150 mm i ydervæg.
Lav energi efter danske standarder bliver det nok ikke, men det bliver energivenligt.

Korte facts:

  • 80 % af tømmeret er drivtømmer, der er fundet og bearbejdet.
  • Vinduerne af drivtømmer bliver udført som koblede rammer - 1 enkeltlags rude og 1 termo.
  • Der er gulvvarme i hele huset.
  • Ydervægge i træ bliver krydsisolerede
  • Ydervægge i sten- Sten(tykkelse 30-50 cm, 10 cm beton, 20 cm isolering, 10 cm beton, sten(tykkelse 30-50 cm) Total vægtykkelse omkring en meter.
  • Brændeovn er koblet på gulvvarme.
  • INGEN lister indvendigt!!! ;)
  • Laveste højde inde 165 cm!
  • Der er sauna
  • Alt orginalt træ bliver bevaret!
  • Den Nord - Østlige træ facade blive udelukkende udført i lærk med 4" kobbersøm
  • Trætagrender
  • Alle indækninger bliver udført i kobber(Rester af beklædning af det nye Færøske syghus = genbrug
  • Største delen af gulvet indvendigt bliver massiv lærk - 28 mm tykt og varierende bredder mellem 50 - 400 mm
  • Der er ca. 70 m² synlig stenvæg inde i huset
  • Indvendige gavle bliver udført i "meget"orm spist træ
  • Al indvendig træbeklædning er ikke sat fast med søm eller skruer men lagt i not.

Huset til venstre er eksisterende hus som er ejet af Justinus og til højre er det nuværende projekt
Sydfacade

Nord Facade


Her er en situations plan over projektet. Huset til højre på tegningen er det igangværende projekt og huset til venstre er huset Justinus købte i 1987 og restaurerede. Billedet til højre er det nuværende projekts stadie inden det blev købt af justinus i 2008.
Situations plan











Plan
Snit

Drivtømmer

Drivtømmer er ofte at se på de Færøske kyster og strande. Mange af disse er blevet brugt som pynt i bygderne rundt omkring på Færøerne, som bænke eller bare som et symbol af vores natur.
Da træer ikke er en naturlig del af den Færøske landskab, har driv tømmeret haft en vigtig rolle når skulle bygges huse i gamle dage. 

I huset som vi er i gang med at renovere nu, kan man se at drivtømmeret er nogle steder skåret op til en mindre dimension, men nogle steder er der blevet brugt drivtømmeret som det blev fundet og er derfor helt rundt. Kendetegnet for drivtømmer i udseende er at rundet i enderne og har som regel ormhuller over det hele.
Der skelnes mellem to typer drivtømmer. Naturligt drivtømmer hvor roden på træet er stadig på stammen og drivtømmer der stammer fra skovindustrien, de er som regel afskårne i enderne og hvis man er heldig finder man en markering(i form af nummerering) skåret i træet.(Billeder af begge kan ses i pdf'en, Drift wood in the Faroe Islands, længere nede på siden).

Justinus har færdes rundt hele Færøerne for at se om det var muligt finde tilpas nok tømmer til et helt hus.
Og efter et par år var tallet kommet over 102 stykker drivtømmer, fra de helt små med en diameter på 8 cm til 90 cm og længder mellem 1 meter til 6 meter. Ud af de 102 stammer blev kun to kasserede på grund af råd!

Efter alt drivtømmeret var samlet, skulle det skæres op i Torshavn, hos den færøske skovstyrelse, Skógrøkt landsins. Tróndur Leivson, som er direktør, have et ønske om at sende prøver af drivtømmeret til Island, hvor man geografisk skulle placere drivtømmerets oprindelse. Det resulterede i at vi, sammen med Tróndur, sendte prøver (ca. 70 stks.) af det drivtømmer der vi havde samlet på Færøerne til Island.

For at få et indblik i analyserne på Island blev jeg inviteret af Tróndur til at tage til Island for at være med i analyserne. I Januar 2013 tog jeg til Island, hvor jeg besøgte den Islandske "Skov bestyrelse", Skógrækt ríkisins http://www.skogur.is/. Der ligger lige udenfor Reykjavík. Der arbejde jeg sammen med Dr.Olafur Eggertson, der har phd i drivtømmer med at analysere prøverne af drivtømmer.

Resultatet af undersøgelsen kan læses her: Driftwood in the Faroe Islands

Justinus Leivson Eidesgaard, journalist, forfatter og livsnyder.


Justinus Eidesgaard. ejer/bygherre
Dette projekt, med restaurering af det først byggede hus på Hellurnar fra 1849 og gen-opbygning af de næst byggede hus på Hellurnar fra 1857 har havt 27 år om at udvikle sig til nu-værende stade.
                             Hvorfor jeg købte det første hus på Hellurnar, faldefærdigt og uden værdi for alle andre mennesker, det ved jeg ikke. Det har noget at gøre med intution og i begyndelsen havde det mere at gøre med, at det kunne være spændende at sætte huset i stand.
Jeg er opvoksen på den anden side af fjorden og Hellurnar for mig var helt fremmed land som barn i min isolerede hjembygd, der var uden forbindelse til omverdenen, undtagen to ugentlige rutebåde.  Måske har Hellurnar havt noget med min udlængsel at gøre.
                             Udsigten fra Hellurnar er for mig speciel, og den giver samme fornemmelse, som når jeg er ude at rejse i udlandet. Jeg er på et fremmed sted, og jeg kan lide den stemmning, jeg kommer i, når jeg rejser.  Hjemstavnen er drømmenes hjem, og der vender jeg tilbage til om natten og det at have et sted så tæt på hjemstavnen uden at være hjemme har været fasinerende for mig.

                             Og siden har tilfældighederne på livets krogede sti ført til, at vi i oktober har to huse på Hellurnar, hvor begge er helt orginale og hvis tilskyndelsen kommer fra et dybt sted i min underbevidshed og bliver synlige i takt med, at dage lægges til mit liv.

Fra drivtømmer til hus

Edward av Kák
Kære læser

Velkommen til denne blog, der kommer til at vise historien, om hvordan en tanke hos en mand, kan blive til et projekt, der tog længere tid end ventet, men blev også til noget bedre end ventet.

Jeg hedder Edward av Kák og er 32 år, jeg er uddannet tømrer på Færøerne, hvor jeg kommer fra. Jeg blev i 2013 færdig som bygningskonstruktør på Københavns Erhvervs Akademi med speciale i 3D modellering.

Jeg har som tømmer arbejdet i Norge, Danmark og Færøerne og har altid være fascineret over forskelligheden i bygningerne i de nordiske lande, Danmark med sine murede bindingværke, Norge med bjælkehytter og Færøerne med stenvægge og græs tag.

Så når min far og mig startede med at snakke om et hus af drivtømmer, vidste jeg at dette var noget, jeg skulle være med til at udføre. Det viste sig også nu (ca. 10 år senere) at snakken og ideen er blevet til virkelighed!

Jeg har altid vidst at jeg ville arbejde med bygninger. Om det var at tegne dem, som jeg gjorde hos Rørbæk & Møller arkitekter med 3D modellering, inden jeg kom til Færøerne til dette projekt, eller at bygge huse efter gammel færøsk byggeskik.

Med på projektet:

Edward av Kák, tømrer, snedker, sten og beton
Poula Eidesgaard (Mor) Mentor og organisator.
Justinus Eidesgaard (Far) - sten og beton arbejde, indsamling av drivtømmer.
Leivur Eidesgaard (Fætter) - sten og beton arbejde
Fríi Eidesgaard (bror) - sten og beton arbejde
Rúni Simonsen (kusines mand) - elektriker
Magnus Hammer Olsen, snedker
Mayfinn Norðoy, arkitek
Fróði Eidesgaard (Farbror), rørlægger

Så man kan roligt kalde det et familie projekt :)

Ideen med denne blog er at oplyse læseren om færøsk byggeskik, drivtømmer eller bare underholdning.

Endnu engang velkommen og jeg håber at det bliver en fornøjelse at følge med projektet.

Edward av Kák