28. august 2014

Drivtømmer

Drivtømmer er ofte at se på de Færøske kyster og strande. Mange af disse er blevet brugt som pynt i bygderne rundt omkring på Færøerne, som bænke eller bare som et symbol af vores natur.
Da træer ikke er en naturlig del af den Færøske landskab, har driv tømmeret haft en vigtig rolle når skulle bygges huse i gamle dage. 

I huset som vi er i gang med at renovere nu, kan man se at drivtømmeret er nogle steder skåret op til en mindre dimension, men nogle steder er der blevet brugt drivtømmeret som det blev fundet og er derfor helt rundt. Kendetegnet for drivtømmer i udseende er at rundet i enderne og har som regel ormhuller over det hele.
Der skelnes mellem to typer drivtømmer. Naturligt drivtømmer hvor roden på træet er stadig på stammen og drivtømmer der stammer fra skovindustrien, de er som regel afskårne i enderne og hvis man er heldig finder man en markering(i form af nummerering) skåret i træet.(Billeder af begge kan ses i pdf'en, Drift wood in the Faroe Islands, længere nede på siden).

Justinus har færdes rundt hele Færøerne for at se om det var muligt finde tilpas nok tømmer til et helt hus.
Og efter et par år var tallet kommet over 102 stykker drivtømmer, fra de helt små med en diameter på 8 cm til 90 cm og længder mellem 1 meter til 6 meter. Ud af de 102 stammer blev kun to kasserede på grund af råd!

Efter alt drivtømmeret var samlet, skulle det skæres op i Torshavn, hos den færøske skovstyrelse, Skógrøkt landsins. Tróndur Leivson, som er direktør, have et ønske om at sende prøver af drivtømmeret til Island, hvor man geografisk skulle placere drivtømmerets oprindelse. Det resulterede i at vi, sammen med Tróndur, sendte prøver (ca. 70 stks.) af det drivtømmer der vi havde samlet på Færøerne til Island.

For at få et indblik i analyserne på Island blev jeg inviteret af Tróndur til at tage til Island for at være med i analyserne. I Januar 2013 tog jeg til Island, hvor jeg besøgte den Islandske "Skov bestyrelse", Skógrækt ríkisins http://www.skogur.is/. Der ligger lige udenfor Reykjavík. Der arbejde jeg sammen med Dr.Olafur Eggertson, der har phd i drivtømmer med at analysere prøverne af drivtømmer.

Resultatet af undersøgelsen kan læses her: Driftwood in the Faroe Islands

Ingen kommentarer:

Send en kommentar